Thursday, 25 October 2012

Wednesday, 17 October 2012

TRICK : Up Followers Twitter Dengan Cepat !!

Salam.

Sebelum tu.. Jom follow twitter aku  >SINI< promote jer

Trick ini hanya untuk yang berminat sahaja !!

kat bawah nie aku ada list-kan laman web auto follow tu.



Cara nak guna :

  • Pilih salah satu website di atas
  • Di bagian ID tu, tulis ID twitter korang, password pun sama... (nie bagi yg belum sign in twitter)
  • Lepas tu.. tunggu sampai prosesnya selesai..
Satu lagi, korang tak boleh pilih orang tu asal mana...  so, random je lah... kalau korang tak kisah followers korang tu asal mana.. korang biarkan je lah... yang tak suka tu... korang klik je kat bagian atas tu.. " Remove Account ". Masukkan ID twitter & password - tunggu - SELESAI !!

Monday, 15 October 2012

Antara bintang - Bintang Gangnam Style


Salam.

Saya pasti anda sudah pun mengenali siapa PSY sekarang, tidak kira sama ada anda peminat industri hiburan Korea, menyukai "Gangnam Style" atau ingin berpindah ke planet lain kerana sudah muak mendengar lagu tersebut. Namun begitu, video "Gangnam Style" pada awalnya tidak disangkakan akan mendapat sambutan hangat oleh mereka yang tidak pernah peduli tentang gelombang K-Pop pun. Malah pihak YG Entertainment menggunakan khidmat kemunculan bintang-bintang lain untuk meraih populariti awal.

Jadi siapakah bintang lain yang telah digunakan oleh PSY dan YG Entertainment untuk memeriahkan video klip lagu tersebut?

Lelaki berpakaian serba kuning dengan tarian aneh
Lelaki itu muncul dengan kereta sport berwarna merah, perasan dirinya bergaya dan mencabar PSY dengan tariannya. Bagi mereka yang tidak mengenalinya, dia bukanlah sesiapa kecuali seorang lagi lelaki pelik di antara begitu ramai manusia pelik dalam "Gangnam Style".
Namun bagi mereka yang mengikuti perkembangan dunia hiburan Korea Selatan, mereka mengenalinya dengan nama Yu Jae-suk, atau gelarannya "The Nation MC" atau Pengacara Nombor 1 Korea. Yu yang lebih dikenali sebagai "Si Belalang" ini memulakan kerjaya pada tahun 1991 dalam bidang pengacaraan dan selepas 21 tahun, Yu menjadi seorang daripada bintang Korea paling dikenali melalui rancangan seperti "Happy Together" (KBS), "Infinite Challenge" (MBC) dan terutama sekali rancangan paling popular, "Running Man" (SBS). Malah dia juga sangat disukai ramai kerana sikapnya yang budiman dan pemurah. Anda mungkin ketawakan tarian lucunya, tetapi ketahuilah bahawa Yu Jae-suk merupakan ikon hiburan yang sangat dihormati!

Lelaki pelik di dalam lif
Selepas populariti "Gangnam Style", khabarnya bukan PSY sahaja yang mendapat perhatian umum. Lelaki berwajah lucu yang menari dengan jelek di dalam lif dalam klip videonya juga mula mendapat banyak tawaran lakonan dan kemunculan di televisyen.
Lelaki lucu dengan tarian yang memualkan itu bernama Noh Hong-chul dan dia memiliki ijazah dalam kejuruteraan mekanikal di Universiti Hongik. Bermula di stesen Mnet sebagai pengacara rancangan "Dr. No's Pleasure Street" pada tahun 2004, Noh menjadi satu daripada pengacara dan penghibur rancangan variasi paling direbuti ramai. Antara siri variasi televisyen yang disertainya termasuk "Infinite Challenge" di MBC bersama idolanya Yu Jae-suk, mengacara "Heroes" di SBS bersama Lee Hwi-jae dan juga pengacara bersama "Korea's Got Talent" di stesen tvN.

Si gadis seksi di dalam tren
Mungkin dia tidak perlu diperkenalkan. Kami pasti selepas kemunculannya di dalam "Gangnam Style", gadis seksi ini pasti menjadi orang pertama yang akan dicari di Google oleh mereka yang tidak mengenalinya.
Ya, si gadis seksi di dalam tren dalam klip video PSY itu bernama HyunA (nama asal Kim Hyun-ah) dan dia merupakan seorang penyanyi rap, penari, model, pereka fesyen dan ahli kumpulan idola K-Pop yang dikenali dengan nama 4minute. Gadis yang baru berusia 20 tahun ini sedang menuntut di Universiti Konkuk dalam bidang Seni Budaya dan merupakan anak emas agensinya, Cube Entertainment sehinggakan HyunA diberikan kebebasan untuk menghasilkan beberapa album solonya sendiri, diserap ke dalam projek sub-unit Trouble Maker bersama Hyun-seung dari kumpulan BEAST dan menarik perhatian YG Entertainment untuk menggunakan khidmatnya dalam muzik video PSY.
HyunA juga dikenali kerana seringkali menerima kritikan akibat imejnya yang terlalu seksi dalam persembahan dan muzik video - tidak bersesuaian dengan usianya yang dianggap masih terlalu muda.

Dua warga tua bermain catur
Para peminat Big Bang pasti menjerit setiap kali mendengar dua nama ini. Kemunculan mereka dalam "Gangnam Style" sebagai dua orang warga tua yang sedang bermain catur ini masih lagi dipertikaikan dan ada yang mengatakan dua warga tua itu bukanlah Dae-sung dan Seung-ri.
Namun apa pun, Dae-sung dan Seung-ri merupakan dua daripada lima ahli kumpulan idola popular K-Pop, Big Bang yang bernaung di bawah YG Entertainment – syarikat sama yang menempatkan PSY. Dae-sung (23 tahun) terkenal dengan sifat ceria dan lucunya dan merupakan antara penyanyi idola dengan suara R&B yang sungguh merdu sekalipun tidak memiliki wajah kacak yang tipikal di kalangan idola K-Pop. Dae-sung juga pernah berlakon dan menyertai program variasi bersama Yu Jae-suk, "Family Outing" di KBS.
Seung-ri pula merupakan ahli termuda kumpulan Big Bang yang bermula sebagai peserta dalam rancangan nyanyian anjuran kumpulan Shinhwa. Penyanyi berusia 21 tahun ini juga bertindak sebagai seorang daripada jurutari Big Bang dan menjadi 'jurucakap' buat Big Bang kerana sikapnya yang ramah tamah dan mudah mesra. Seung-ri juga bakal muncul dalam filem adaptasi manga Jepun, "Kindaichi" tidak lama lagi.

Si PSY versi cilik
Semua orang jatuh cinta dengan si kecil comel yang menari dengan penuh bergaya bersama PSY di dalam "Gangnam Style". Namun hanya selepas populariti memuncak muzik video tersebut, si cilik ini meraih perhatian.

Namanya Hwang Min-woo dan dia merupakan seorang prodigi tarian yang pernah membuat kemunculan di rancangan mencari bakat "Star King" di SBS dan musim kedua "Korea's Got Talent" di tvN. Hwang mendapat perhatian industri hiburan melalui rancangan-rancangan tersebut selepas dia mempersembahkan tarian Rain dan koreografi "Bonamana", yang membolehkan Hwang memenangi 5,000 dolar sebagai peserta terbaik "Star King" ketika berusia lima tahun. Dia juga dikenali sebagai "Shin-dong Mini" kerana menyerupai ahli Super Junior, Shin-dong yang bertubuh 'comel' tetapi hebat dalam tarian.

Wednesday, 10 October 2012

Lawak ke Bodoh ?!



Man: Din..!! Jom ikut aku g kebun.. aku nak tnjukkan ko satu benda..
Din: Ape benda nye man..?? Best sangat ke..??
Man: Ade satu benda pelik berlaku kat kebun aku..!!
Din: Ape dia..??
Man: Ko ikut jela..!!

Sesampainya di kebun si Man..

Man: Ko tengok ni din.. 2 bulan lepas aku tanam biji rambutan kat sini.. Tapi sekarang yang tumbuh Batang ubi Kayu..!!
Din: Eh yeke ni Man..?? Ko biar betul.. Ntah2 ko tanam biji rambutan tu kat tempat lain tak..??
Man: Tak Din.. Aku ingat.. sebab lepas aku tanam aku ada letak tanda..
Din: Ko letak tanda apa Man..??
Man: Aku ade cucuk batang ubi kat sini..
Din: Ape ke bengap ko ni Man..??

Lelaki Terkejut dapat Wang Kertas Ganjil




TAWAU: Seorang kakitangan awam terkejut selepas mendapati wang kertas tulen RM10 miliknya terpampang jelas dua gambar wajah gabenor Bank Negara.

Menurut Lim Chee Kah, 48, wang kertas berkenaan berbeza dengan wang kertas kebiasaannya yang hanya tertera jelas satu wajah gabenor.

“Saya mendapat wang ini di Pasar Pagi di Tanjung Malim Perak semasa sedang membeli-belah,” katanya.

Beliau hanya perasaan keganjilan wang berkenaan ketika tiba di rumah dan mendapati ianya berbeza dengan wang kertas lain miliknya.

“Tujuan saya mendedahkan wang ini hanya untuk berkongsi dengan orang ramai,” katanya.

Beliau yang bertugas sebagai Ketua Jabatan Ilmu Pendidikan Institut Perguruan Kampus Tawau menyifatkan penemuan wang kertas pelik itu sebagai satu `feng shui’ bagi kepercayaan kaum Tionghua.

Beliau pada masa ini tidak berniat untuk memberikan atau menjual wang kertas berkenaan kepada sesiapa dan akan menyimpannya untuk tujuan koleksi.

-BorneoPost

Contest : Berapakah Jumlah nya ?

Salam.


Kepada sesiapa yg nak join boleh klik gambar tu ya...

Berapakah jumlah nya ?

RM 43.80

Tuesday, 9 October 2012

MATI !!

Salam.

          Pagi itu pagi minggu. Cuaca cukup sejuk sehingga mencapai takat suhu beku. Sebab itu saya tidak mandi pagi sebab air kolah jadi air batu dan air paip tidak mahu keluar sebab beku di dalam batang paip. Pagi itu saya bersarapan dengan keluarga di dalam unggun api kerana tidak tahan sejuk. Selepas itu emak saya mengajak saya menemaninya ke pasar. Tetapi saya tidak mahu.

          Selepas emak menikam perut saya berkali-kali dengan garfu barulah saya bersetuju untuk mengikutnya. Kami berjalan sejauh 120 kilometer kerana pasar itu letaknya 128 kilometer dari rumah. Lagi 8 kilometer nak sampai pasar saya ternampak sebuah lori kontena meluru dengan laju dari arah belakang.
Dia melanggar emak saya. Emak saya tercampak ke dalam gaung. Dia menjerit “Adoi!”. Lepas itu emak saya naik semula dan mengejar lori tersebut. Saya pun turut berlari di belakang emak saya kerana takut emak saya melanggar lori itu pula. Pemandu lori itu nampak kami mengejarnya. Dia pun memecut lebih laju iaitu sama dengan kelajuan cahaya. Kami pula terpaksa mengejar dengan lebih laju iaitu sama dengan dua kali ganda kelajuan cahaya. Emak saya dapat menerajang tayar depan lori itu. Lori itu terbabas dan melanggar pembahagi jalan lalu bertembung dengan sebuah feri. Feri itu terbelah dua.
Penumpang feri itu yang seramai 100 orang semuanya mati. Pemandu feri itu sangat marah. Dia pun bertukar menjadi Ultraman dan memfire pemandu lori Pemandu lori menekan butang khas di dalam lori dia..lori itu bertukar menjadi robot Transformer. Mereka bergaduh di udara. Emak saya tidak puas hati Dia pun terus menyewa sebuah helikopter di Genting Highlands dan terus ke tempat kemalangan. Dia melanggar pemandu feri yang telah bertukar menjadi Ultraman itu.

         Pemandu feri itu terkejut dan terus bertukar menjadi pemandu feri semula lalu terhempas ke jalanraya. Pemandu feri itu pecah. Pemandu lori sangat takut melihat kejadian itu. Dia meminta maaf dari emak saya. Dia menghulurkan tangan ingin bersalam. Tetapi emak saya masih marah. Dia menyendengkan helikopternya dan mengerat tangan pemandu lori itu dengan kipas helikopter. Pemandu lori itu menjerit “Adoi..!” dan jatuh ke bumi. Emak saya menghantar helikopter itu ke Genting Highlands. Bila dia balik ke tempat kejadian, dia terus memukul pemandu lori itu dengan beg tangannya sambil memarahi pemandu lori itu di dalam bahasa Inggeris.

          Pemandu lori itu tidak dapat menjawab sebab emak saya cakap orang putih. Lalu, pemandu lori itu mati. Tidak lama kemudian kereta polis pun sampai. Dia membuat lapuran ke ibu pejabatnya tentang kemalangan ngeri itu. Semua anggota polis di pejabat polis itu terperanjat lalu mati. Orang ramai mengerumuni tempat kejadian kerana ingin mengetahui apa yang telah terjadi. Polis yang bertugas cuba menyuraikan orang ramai lalu dia menjerit menggunakan pembesar suara. Orang ramai terperanjat dan semuanya mati.

          Selepas itu emak saya mengajak saya ke pasar untuk mengelak lebih ramai lagi yang akan mati. Di pasar, emak saya menceritakan kejadian itu kepada penjual daging. Penjual daging dan peniaga-peniaga berhampiran yang mendengar cerita itu semuanya terkejut dan mati. Saya dan emak saya terus berlari balik ke rumah. Kerana terlalu penat sebaik saja sampai di rumah kami pun mati. Itulah kemalangan yang paling ngeri yang pernah saya lihat sebelum saya mati.

Monday, 8 October 2012

Scenario Berbeza Sekiranya Dato' Siti Berkawin Dengan Orang Lain.




Apakah nama anak perempuan mereka nanti?



1) kalau kawin dgn org Jepun, mereka akn namakan anaknya HONDA SITI

2) kalau Kawin dengan orang media, anaknya nanti bersama PUBLI SITI

3) Kalau kawin dengan developer, anaknya nanti bernama SITI SQUARE

4) Kalau dapat anak kembar, dua2 nanti namanya TWIN SITI

5) Kalau kawin dgn professor, anknya nnti dinamakan UNIVER SITI

6) Kalau kawin dgn pelakon filem Cathay Keris tahun 60an, nama anaknya nnt ialah SITI TANJUNG PAHANG

7) Kalau kawin dengan Menteri Pelancongan, nama anaknya nnt ialah SITI SITI MALAYSIA....

8) Kalau kawin dgn org TNB, anaknya nanti bernama ELEKTRIK SITI...... just 4 fun k !!

Friday, 5 October 2012

Jom Release Tention


SALAM.
Jom kita main 1 permainan
bergelak sebentar atau senyum sejenak.
release tention gitu~

i) Pilih bulan kelahiran anda:

  • Januari - Aku cinta
  • Februari - Aku gigit
  • Mac - Aku belasah
  • April - Aku peluk
  • Mei - Aku terhantuk
  • Jun - Aku terkentut depan
  • Julai - Aku menari dengan
  • Ogos - Aku pergi dating dengan
  • September - Aku lambai dekat
  • Oktober - Aku muntah depan
  • November - Aku jerit dekat
  • Disember - Aku terlanggar


ii) Pilih nombor hari jadi anda:

  • 1 - Mak aku
  • 2 - Komputer aku
  • 3 - Liverpool
  • 4 - Garfield
  • 5 - Musuh dalam selimut aku
  • 6 - Gangster
  • 7 - Handphone aku
  • 8 - Gerrard
  • 9 - Driver Bas
  • 10 - Semut
  • 11- Kawan baik aku
  • 12 - Polis
  • 13 - Taik kucing
  • 14 - Patung barbie
  • 15 - Lee Chong Wei
  • 16 - Mak Mertua aku
  • 17 - Mak tiri aku
  • 18 - Girlfriendaku/ Boyfriend aku
  • 19 - Makcik kantin
  • 20 - Sharifah Amani
  • 21 - Upin dan
  • 22 - Siti Nurhaliza
  • 23 - Spongebob
  • 24 - Cristiano Ronaldo
  • 25 - Bapuk/Maknyah
  • 26 - Kawan aku
  • 27 - Raja Lawak/Akademi Fantasia
  • 28 - Jiran aku
  • 29 - Orang gila
  • 30 - Taylor swift
  • 31 - Awek cun/ Jejaka tampan


iii) Pilih warna baju yang anda pakai skrg:

  • Putih - Sebab aku perasan cantik/hensem
  • Hitam - Sebab aku gila
  • Pink - Sebab aku suka single
  • Merah - Sebab mak aku suruh
  • Biru - Sebab aku tak tahan
  • Hijau - Sebab aku baik hati
  • Ungu - Sebab aku cemburu
  • Kelabu - Sebab bomoh suruh
  • Kuning - Sebab suka hati aku la
  • Oren - Sebab aku baru putus cinta
  • Coklat - Sebab aku tak tentu arah
  • Lain-lain - Sebab aku fikir aku hebat


** sambungkan tu..jadikan 1 ayat..

KONGSI-KONGSILAH JAWAPAN ANDA~
(JAWAPAN JUJUR BARU BEST) ~

p/s:buat slamber ja..x payah serius2....kita enjoy...

Friday, 21 September 2012

Wednesday, 19 September 2012

Jeles La tue !!


Salam.


Wordless Wednesday




Beza zaman dahulu dengan zaman sekarang.

Koleksi Pantun Bodoh - Bodoh..

Ada maxis.. ada celcom..
ASSALAMUALAIKUM...

Pergi melaka makan asam pedas,
Muka mu macam mangkuk tandas...


Api terang banyak kelkatu,
Masuk ke kamar bersesak-sesak,
Alangkah geli rasa hatiku,
Melihat nenek bergincu berbedak.


‎'''kalau berjalan,,
berjalan,,,
berjalan -jalan,,
jalan lah.... hahahha... ''''

 " Naik tangga..
Turun tangga..."
" Capek deh...."


Hati - hati memilih hati,
Kerana hati yang tak berhati - hati,
Dalam memilih hati, akan disakiti,
Oleh orang yang tak berhati...


Katak pisang katak puru,
Adakah katak & pisang sepupu?
Jangan perasan atau terharu,
Bukan nak ucap kata rindu,
Cuma nak ucap selamat malam to U.

Buah betik buah papaya,
Awek yg cantik, siapa yang punya.

" Pergi berjalan - jalan..
Tetiba berlari..
huh !! penatlah... "


Dua tiga kucing berlari ,
Empat lima anjing lagi berlari,
Enam tujuh kucing memotong,
Lapan sembilan babi menang .


Dua tiga kucing berlari,
Mengapa kucing tu lari ??

Last....

Monyet tu hilang di sawah,
Orang kampung sibuk mencari,
Jika anda SCROLL ke bawah...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.

Dah sah.. anda lah monyet kami cari...
muahahaha.. haha...

Kalau ada jarum yang patah,
Tak payah la simpan lagi,
Kalau ada hati yang marah,
Kena ingat.. aku pun dah terkena sekali..

#hehe.. saja2.. just nak hilangkan boring... hehe =.='



Pergi sekolah bawa pen..
Jangan lah lupa komen...







Menu Rasulullah s.a.w.


Assalamualaikum...


Lihatlah betapa sederhana dan sihatnya hidangan Baginda.. Namun dengan kuantiti yang sedikit (pada pandangan kita) itulah, Baginda mampu mengubah hati manusia kembali bertuhankan Allah, malah Baginda mampu menjana tenga yang diperoleh melalui makan itu untuk tujuan ketaatan.. 

Tuesday, 18 September 2012

Petua Rasulullah s.a.w Buat yang Menghidap Penyakit Kronik



Sekiranya sahabat mempunyai kenalan yang menghidap penyakit kronik (kanser, kencing manis, sakit jantung, darah tinggi dll) pujuklah dia/mereka untuk mengamalkan solat pada waktu malam (walaupun sekadar 1 rakat witir) kerana dari Salman al-Farisi katanya, telah bersabda Rasulullah saw maksudnya; "Dituntut ke atasmu melakukan solat malam kerana sesungguhnya solat malam itu merupakan antara kebiasaan orang soleh sebelum kamu, sebagai jalan untuk mendekatkan diri kepada Tuhanmu, penutup segala kejahatan, penghapus segala dosa dan pembasmi segala penyakit dalam badan."

Monday, 17 September 2012

5 Hari MC

OMG ! Saya dapat 5 hari MC !! hehe...


Kenapa Spender Lelaki di Jual Dalam Kotak, Perempuan Tidak !

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia...

hah! pernah terfikir tak??
 Kenapa spender lelaki diletakkan di dalam kotak. Tapi panties perempuan pulak diletakkan dilonggokan, digantung atau pun dilipat je..???

hah ! tahu sebab nya? Okay, kalau tak tau.. jom tengok doodle story kat bawah nie...




hah ! tadi yg kat atas tu cara orang pompuan memilih underware dia.. 
Yang ni pulak macam mana org lelaki pilih underware...


hehe.. senangkan cara lelaki pilih underware.. ;p

Monday, 10 September 2012

Media Spinning


Media Spinning.. LOL!!! huhahuhahuha... ;p

Kalau korang cam mana pulak??!!

Doa - Doa Orang Teraniaya

“Wahai Tuhan Kami, berilah kami perasaan takut kepadaMU yang dapat menghalang kami dari kemaksiatan dan berilah kami ketaatan kepadaMU yang menyampaikan kami ke syurgaMU, dan berilah dan berilah keyakinan yang memudahkan kami menghadapi bencana di dunia.”

“Wahai tuhan kami berilah kami kenikmatan pendengaran, penglihatan dan kekuatan tubuh badan selama hidup kami dan jadikanlah dia mewarisi kami dan berilah pembalasan kepada orang yang menzalimi kami. Dan tolonglah kami terhadap orang yang memusuhi kami.Dan janganlah engkau jadikan bencana bagi kami dalam ugama kami dan janganlah jadikan keduniaan sebesar-besar cita-citanya kami dan tidak sampai batasan ilmu kami. Dan janganlah Engkau biarkan orang yang tidak menaruh kasihan balas terhadap kami, dapat menguasai ke atas kami.”

“Wahai Tuhan kami, kami pohon perlindungan dengan nur kesucian ENGKAU dan berkat kebersihan dan keagungan sifat jalal ENGKAU, dari setiap yang datang waktu malam kecuali yang datang dengan baik.” “Wahai tuhan kami, ENGKAUlah penolong kami, maka kepada ENGKAU kami mohon pertolongan. Wahai Tuhan kami, ENGKAUlah tempat kami menyelamatkan diri, maka kepada ENGKAUlah kami pohon selamat. ”

“Selamatkan kami dari penghinaan dan hukuman siksaMU, ketika malam atau siang, ketika kami tidur atau berada di suatu tempat. Tiada Tuhan bagi kami melainkan ENGKAU demi kebesaran wajah ENGKAU dan kemuliaan kesucian ENGKAU, hindarkanlah kami dari segala kejahatan hamba-hamba ENGKAU, berilah kemudahan kepada kami dengan limpah kurnia dari ENGKAU wahai Tuhan yang Maha Pemurah.”

“Wahai Tuhan sama ada ENGKAU lembutkan hati-hati mereka untuk kami sebagaimana KAMU lembutkan besi untuk Nabi Daud, dan KAMU menundukkan mereka seperti seperti KAMU menundukkan bukit bukau, gunung ganang untuk Nabi Sulaiman atau pun KAMU lipat balik rancangan jahat mereka supaya berpatah balik ke atas mereka sendiri , dan KAMU hancur leburkan pakatan mereka dan kacau bilaukan kumpulan mereka dan goncangkan pendirian mereka dan, Ya Allah turunkan bendera mereka rapat ke bumi, Wahai Tuhan yang tetap hidup yang mentadbir urusan makhlukNYA, Wahai Tuhan yang mempunyai keagungan dan kemuliaan, sesungguhnya ENGKAU berkuasa di atas tiap-tiap sesuatu.”

Ameen... 

Kisah 2 Ekor Burung



Di sebuah kedai menjual burung, terdapat 2 ekor burung kakak tua. Kedua burung itu berbeza, yang satu suka menyanyi dan yang satu lagi hanya dian sahaja.

Pada suatu hari, datang seorang lelaki ingin membeli burung kakak tua.

Pembeli : Berapa harga burung kakak tua yang ini?

Penjual : Kalau yang suka menyanyi tu RM 1000 dan yang diam itu harganya RM 2000.

Pembeli : Hah..??? Kenapa yang suka menyanyi lebih murah dari yang diam?

Penjual : Ya. Memang berbeza, yang berharga RM 2000 itu ialah pencipta lagunya...

Belajar Bahasa Inggeris



Seorang gadis yang Bahasa Inggerisnya kacau bilau terlanggar seorang pelancong dari Sweden ketika berjalan - jalan di ibu kota.

Gadis : ' I'm sorry '

Pelancong : ' I'm sorry, too '

Si gadis kelihatan bingung kerana tidak faham apa yang di perkatakan oleh pelancong itu. Dia meneka dan menjawab...

Gadis : ' I'm sorry three '

Pelancong : ' What are you sorru for ? '

Gadis : ' I'm sorry five... '

Sunday, 9 September 2012

Ujian Darah


Sebaik sahaja mengambil tempat duduk di ruang menunggu sebuah kilink, Johan terpandang Jojo sedang menangis teresak2. Dia segera mendekati..

JOHAN : Kenapa menangis ?

JOJO : Saya datang untuk ujian darah.

JOHAN : Awak takut ker ?

JOJO : Bukan itu sebabnya. Semasa ujian darah dijalankan, mereka telah terpotong jari saya.

(Tiba2 Johan menangis..)

JOJO : Eh, kenapa pulak awak menangis ?

JOHAN : Saya datang untuk ujian air kencing..

Cincin Berlian




Seorang isteri merajuk kepada suaminya kerana tidak membelikan kereta sebagai hadiah hari jadinya. Walaupun begitu, suaminya tetap membelikan cincin berlian yang luar biasa harga dan indahnya. Kawan - kawan suaminya merasa hairan dgn pilihan tersebut.

Salah seorang rakan si suami tersebut bertanya, "Mengapa kamu membelikan isteri kamu cincin berlian dan bukannya kereta?"

Si suami tersebut tersenyum sambil berkata, " Susah mencari kereta palsu."

Bil Telefon Melambung

Bil telefon sebuah keluarga naik melambung. Suami telah memanggil kesemua ahli keluarganya untuk berbincang.

Suami : Ini dah melampau. Gunakan telefon sesuka hati. Ayah tak gunakan telefon rumah, ayah gunakan telefon tempat ayah bekerja sahaja.

Isteri : saya pun sama juga, gunakan telefon tempat saya bekerja.

Anak : Oh sorry! Saya hanya guna sms sahaja. Untuk panggilan saya gunakan telefon tempat saya bekerja juga.

Bibik : Jadi apa masalahnya? Semua orang gunakan telefon di tempat bekerja. Sama juga dengan saya.


Buruk Perangai

Seorang gadis menghadiri sebuah makan malam di rumah orang tu kekasihnya. Teruja bercampur gelisah kerana ini merupakan perjumpaan pertama dengan keluarga kekasihnya. Tambahan pula dia mahumemberikan tanggapan yang baik kepada bakal mertua. Maka duduklah  mereka di sebuah meja makan sambil menikmati hidangan yang enak.

     Beberapa saat kemudian si gadis mula berasa selesa akibat gugup yang keterlaluan. Tidak cukup dengan itu, sambal petai yang di makannya tidak begitu membantu. Setelah beberapa minit menahan kentut, akhirnya dia sudah tidak tahan lagi. Tidak mempunyai pilihan lain, dia memutuskan untuk mengeluarkan sedikit kentut agar berasa lega.
 
     Kentut itu tidak begitu nyaring tapi semua orang di meja makan mendengarnya. Belum sempat rasa malu menyerbu si gadis, bapa kekasihnya melihat ke kucing keluarga yang asyik berpusing - pusing di kaki si gadis. Dalam nada yang agak tinggi, si bapa menjerit, "Jack!".

     Si gadis terfikir dirinya terselamat dan segaris senyuman menghiasi wajahnya. Beberapa minit kemudian, dia mula tidak merasa selesa lagi. Kali ini, tanpa segan silu dia melepaskan kentut dengan bunyi yang lebih kuat. Bapa kekasihnya kembali menatap kucing keluarga dan berteriak, "Cis, Jack !"

     Sekali lagi si gadis tersenyum dan terfikir dia berja melepaskan diri. Selang seketika, si gadis perlu mengeluarkan angin lagi. Namun tanpa berfikir panjang, dia melepaskan angin begitu sahaja, lantas bunyinya begitu kuat sekali.

     Sekali lagi bapa kekasihnya terpandang ke arah kucing keluarga dengan pandangan jijik dan menjerit' "Cis, Jack !!. Cepat pergi dari perempuan itu sebelum dia berak di atas kamu".

Friday, 7 September 2012

Hacker Mynmar Mula Tunjuk Taring..

Assalamaualaikum & Salam 1 Malaysia..

hah.. hari ni aku nak bagitau sikit pasal "hacker" mynmar nie.. nie mereka nie dengki sangat dengan orang2 Malaysia & Indonesia... *sebabnya? itu aku tak tau.. huahuahua... tujuan mereka nie nak hack page atau fanpage facebook !! hah.. salah satu mangsanya, Fan Page Stacy... huhu.. kesian..



Okay lah... korang semua tengok la link2 yang aku list kan kat bawah nie.. mana la tau ada link korang kan???

Pages

Groups

Next Victim :


Okay, itu saja.. Sebenarnya ada bnyak lagi.. tapi malas nak list kan semuanya.. 
..and... pandai2 lah korang jaga page / groups korang kat facebook tu ya... :)









Thursday, 6 September 2012

BUAT SEMUA YANG MEMPROMOSI TARIAN "GANGNAM STYLE" : DIRAYU UNTUK DIHEBAH


Okay, saya telah buat kajian mengenai fenomena "oppa gangnam style" ini. berikut adalah summary berkenaan dengan apa yang saya dapat.

1. gangnam memang nama sebuah tempat. apa yang specialnya gangnam ini? ia sebuah tempat berkumpulnya segala elit yang bermandi kemewahan yang dipanggil chaebol termasuk juga pengasas jenama samsung dan hyundai tinggal di situ. dewasa ini, telah berlaku ketidakseimbangan sosioekonomi di korea menyebabkan jurang miskin dan terlampau kaya semakin besar dan kes-kes rasuah juga meningkat, semua ini menghasilkan situasi perasaan sangat menyampah golongan awam biasa terhadap gaya hidup golongan mewah yang selalu enjoy dengan harta dan wanita.

2. PSY penyanyi rap hanya buat apa yang selalu penyanyi rap lakukan dalam mesej lagunya, iaitu kritikan sosial secara satira, sindiran, sinis, ejek bagi meluahkan rasa geram, bengang, menyampah, tension dalam lirik. Kita tahu Eminem pun banyak buat kritikan sosial dalam lirik lagunya.

3. Sekarang tiba bab yang paling menjadi fenomena, iaitu tarian dan aksi yang ditonjolkan dalam klip video. Tarian dan aksi PSY tidak ada yang special, malah itu adalah tarian-tarian hodoh yang biasa dibuat dalam parti liar tak berakhlak sepertimana yang disebut sebagai "gerakan tak senonoh dan lucah". Mengapa tarian hodoh ini ditonjolkan bersama lirik lagu kritikan sosial? Ia merupakan satu kombinasi kepada expression menyampah yang ingin ditonjolkan berkenaan cerita orang-orang mewah Gangnam. Tarian itu cuba menggambarkan PSY sebagai seorang playboy. Bagi yang tak tahu kenapa aksi menunggang kuda dipilih untuk melambangkan imej playboy untuk disesuaikan dengan lirik menyampah pada orang mewah Gangnam, kerana ya, memang betul, aksi menunggang kuda adalah sindiran permainan posisi seks ala barat. Ia selalu ditunjuk dalam filem komedi lucah hollywood.

4. Maka sepertimana lagu Eminem yang penuh mencarut tapi bermesejkan kritikan sosial yang baik boleh kita anggap sebagai tak berakhlak, aksi PSY dengan imej playboy yang terkinja inipun sepatutnya tidak ada masalah untuk kita anggap tak berakhlak, apatah lagi klip videonya memang tak berakhlak pun! Mesej berkenaan dengan jangan ikut trend tak berakhlak oleh seluruh umat Islam adalah tepat dan betul.

5. Ada orang mendakwa tarian "gangnam style" sangat bermanfaat untuk ditarikan atas alasan bersenam dan berpeluh, percayalah jika anda mengamalkan "tarian punggung di depan rumah Ambiga" juga akan boleh menghasilkan senaman pinggang dan peluh menitis-nitis, tapi adakah patut ia dijadikan trend padahal ia disepakati tidak berakhlak.

6. Kesimpulannya, PSY menari untuk menghodohkan dirinya bagi meluahkan rasa menyampah pada cara hidup golongan mewah gangnam, tapi ramai orang mempraktikkannya sebagai aksi yang menghiburkan dan kelakar, padahal aksi tarian itu untuk lambang imej playboy yang lucah yang hodoh lagi buruk! Dalam islam kita dilarang beraksi seperti kaum-kaum tak berakhlak dan lucah seperti ini. Makanya, orang yang terikut-ikut aksi PSY seperti yang telah menjadi fenomena di Amerika sekarang, merupakan orang-orang yang tak faham apa yang ingin disampaikan oleh PSY. Sebab itu orang korea sendiri tak faham apa yang hebat sangat tarian PSY itu.

7. Di Malaysia kita pernah dikejutkan fenomena "goyang inul" yang memang disepakati semua wanita sebagai tarian lucah. Sebenarnya "tarian kuda" PSY dalam "gangnam style" ini lebih kurang maksud macam "goyang inul" lah bagi mereka yang tak faham apa itu tarian tak senonoh dan lucah.

8. Apabila kita semua setuju aksi-aksi sebegini adalah tak berakhlak, kita juga wajar menyuarakan pada semua dance performer muslim supaya menghentikan semua jenis tarian ghairah dan lucah,baik di atas pentas, dalam klip video atau di mana saja festival. begitu juga termasuk tarian tak berakhlak adalah tarian-tarian yang mencampurkan lelaki dan perempuan dan bersentuhan walaupun ia dinamakan tarian tradisional seperti zapin. ada beberapa tarian yang sopan yang boleh diamalkan contohnya tarian silat.

9. Ada yang setelah tonton videoklip psy masih rasa tidak ada apa-apa posisi seks (kelucahan) pun yang diaksikan. kalau dah PSY sendiri cuba tonjolkan golongan playboy di gangnam yang bermain wanita itu dengan tarian kudanya yang semua orang faham relate to "menunggang perempuan" dengan siap dalam satu aksi video klip tu jelas-jelas dia buat aksi "sebat kuda" pada salah seorang penari, dengan ditonjolkan lagi zoom in punggung perempuan, dengan ditunjuk lagi aksi perempuan "menari tiang" dalam tren, semua itu untuk melambangkan dunia hiburan seks dalam parti liar golongan mewah tak berakhlak di gangnam. dia sungguh-sungguh menari untuk tonjolkan kelucahan ekstrim dengan siap salah sorang laki menari "getar pinggang" dalam lif yang jelas2 disepakati merupakan aksi simbol lucah seks. saya pun dah tak tahu nak cakap apa lagi kalau orang yang tengok klip video psy tu tapi tak faham dia tengah gambarkan kelucahan yang jijik oleh golongan mewah gangnam. nak cakap ape lagi ntah lah

10. Ada orang minta jangan dikutuk sesiapa yang memparodikan aksi tarian kuda psy. Kita pun tak kutuk sesiapa, tapi kita semua mesti bersepakat, aksi meniru videoklip psy itu adalah terkutuk dari sudut pandang akhlak islamiyah. ada orang mem fwd kan tulisan Hilal Asyraf seperti berikut:

"Ada orang, hidup tak dapat fikrah Islam.Ada orang, ada fikrah Islam, tetapi belum mampu memahamkan seluruh keluarga. Keluarganya tak faham fikrah Islam, tetapi ada semangat nak tunjukkan ukhuwwah keluarga, buat video menari yang kalau dikira dengan aras ukur 'masyarakat sekarang ni', taklah teruk sangat. Kita pun sedia maklum, demam K-Pop memang kuat sekarang ini.

Da'ie kena consider benda ini. Kalau kita ni da'ie(penyeru)lah. Kalau kita ini ada tanggungjawab menjadi penghukum, itu cerita lain.

Jadi, janganlah teguran kita hingga melukakan. Memang ada masa, tegur kena tegas. Ada masa, sindiran itu perlu. Tetapi dalam bab 'orang sekadar tersilap cara nak ekspresikan kegembiraan dan hubungan erat kekeluargaan', saya tak rasa teguran menyindir, 'tunjuk kuat', adalah cara teguran yang baik."

Padahal mereka tak baca soalan-soalan awal Hilal Asyraf dalam status yang sama:

"Isunya bukan Gangnam Style. Isunya, apa style pun, mewajahkan Islam tak? Kalau Gangnam Style tu, kita menari, terpancar akhlak seorang muslim/muslimah pada diri kita, why not teruskan dan popularkan? Begitu juga dengan style-style yang lain.

Tetapi kalau sekadar akhirnya menunjukkan kerendahan akhlak, membuang kesopanan, menghilangkan keindahan peribadi seorang muslim/muslimah, kenapa teruskan dan popularkan?"

Memang Hilal Asyraf tak menghukum, tapi dia tinggalkan soalan untuk para pemuja gangnam style menghukum diri mereka sendiri! baca ulang-ulang soalan Hilal Asyraf di atas sekali lagi:

" Kalau Gangnam Style tu, kita menari, terpancar akhlak seorang muslim/muslimah pada diri kita, why not teruskan dan popularkan?"

baca 50 kali kalau masih belum tangkap soalan sinis dan perli versi lembut Hilal Asyraf ini. Adakah para pemuja gangnam style boleh menjawab soalan Hilal Asyraf di atas? Atau akhirnya terpaksa menelan juga "hukuman lembut" dari Hilal Asyraf pada jawapan seterusnya:

"Tetapi kalau sekadar akhirnya menunjukkan kerendahan akhlak, membuang kesopanan, menghilangkan keindahan peribadi seorang muslim/muslimah, kenapa teruskan dan popularkan?"

Baca 50 kali bahagian "rendah akhlak", "buang sopan", "hilang indah peribadi muslim/muslimah" itu semua hukuman-hukuman padat dari Hilal Asyraf. Lembut dan bergaya cara sinis dan perli sebegini. Tahniah kerana anda tak tahu diri anda diperli dan dihukum secara indirect oleh Hilal Asyraf.

Kesimpulannya, direct atau indirect, semua perilaku tak berakhlak terpaksa menelan jua hukuman hodoh di dunia atau di akhirat selagi tak bertaubat dan insaf.

11. Ada orang komen bahawa maksud lirik lagu psy boleh bermesej islamik. itu satu dusta, kerana keseluruhan lagu psy mengisahkan lelaki dan perempuan gangnam yang konon sopan, bijak dan elit akan berkelakuan liar apabila tibanya waktu malam. itu sebenarnya simbol kepada nighlife yang mengandungi pelbagai parti untuk lelaki dan perempuan bercampur, bersosial dan berseronok.

merujuk kepada cubaan mengislamikkan mesej seperti berikut:
gadis yang sopan tp aktif bila masa yg perlu,
gadis yg membuka aurat pada masa yg perlu,
gadis yg menutup aurat lebih molek dpd gadis yg xtutup aurat,
gadis yg lebih kurang mcm tu

padahal mesej asal:

Jeongsu-khae boijiman nol ttaen noneun yeoja
Ittaeda shipeumyeon mukkeot-deon meori puneun yeoja
Karyeot-jiman wen-manhan nochulboda yahan yeoja
Keureon gamkakjeo-gin yeoja

A girl who looks quiet but who gets down when she gets down
A girl who lets her hair loose when she feels it's the right time
A girl who keeps covered but is sexier than girls who expose it all
A sensual girl like that

sebenarnya mengisahkan perempuan2 gangnam yang nampak pendiam, sopan, elit akan berubah apabila tiba masa yang sesuai. Apa itu masa sesuai di mana mereka akan loose/melepaskan rambut (yang sebelumnya diikat kemas sopan), akan menjadi lebih sexy dari perempuan yang memang biasa berpakaian seksi, bilakah masa itu akan tiba? maka rujuklah rangkap yang awal:

Naje-neun ttasaroun inkanjeo-gin yeoja
Keopi hanjanye yeoyureuraneun pumkyeok i-nneun yeoja
Bami omyeon shimjangi tteugeowojineun yeoja
Keureon banjeon i-nneun yeoja

A girl who is warm and human by day
A classy girl who knows how to relax with a cup of coffee
A girl whose heart heats up by night
A girl with that kind of twist

inilah perempuan yang dimaksudkan dalam perenggan seterusnya di atas, di mana dalam perenggan pertama ini memperkenalkan perempuan yang dimaksudkan dalam lagu ini adalah perempuan yang wataknya sangat warm dan human di waktu siang, relax dengan minum kopi (ciri-ciri wanita elit), tapi bila tibanya waktu malam terus twist jadi liar!

dan bukti lirik ini hanya menguatkan hujah saya lagi sebelum ini bahawa psy cuba menggambarkan imej playboy dalam videoklipnya, dan background story pasal gangnam juga menunjukkan memang gangnam terkenal dengan nightlife warga elit yang liar berparti, bersosial dan berseronok di kelab-kelab malam yang bersepah di sana. semua ini jelas membuktikan psy cuba menggambarkan lifestyle tak senonoh, tak berakhlak dan erotik seks dalam aksi videoklipnya. semua pemuja tarian kuda psy hanya memperbodohkan diri tanpa sedar kerana melakonkan semula aksi playboy hodoh psy ke dalam video2 parodi mereka.

maka tepatlah ulasan UAI, "Gaya hidup muda mudi Seoul yang menggalakkan bercampur lelaki dan perempuan tanpa batas dengan menari tayang aurat dan kemaluan yang jelas perilaku yang tidak diredhai Allah dan Rasulullah SAW". Memang video psy , background story, dan lirik lagunya jelas 100% mempromosi gaya hidup tak berakhlak. memalukan, bagi sesiapa yang mahu jadi sebahagian promoter aksi psy.sungguh!

12. Ada orang kata ini cuma viral phenomena yang nanti apabila sampai masa sudah basi, semua akan berhenti. jadi tak perlu kecoh dan biarkan saja ia nak tersebar seberapa luas. Hujah ini hanya sesuai untuk orang yang tak kasihkan umat yang melihat umat dirosakkan di depan mata tanpa ada apa-apa perasaan sedih. Pandanglah umat seperti nabi pandang umat. Nabi s.a.w tentu sedih melihat umat dilalaikan dengan merelakan diri berasa terhibur dan bergembira dengan cara bagaimana kaum lalai berhibur dan bergembira. Lihatlah bukti bahayanya fenomena ini hingga cikgu di sekolah pun tak pantau aktiviti murid sekolah rendah yang mempersembahkan tarian kuda psy. http://www.youtube.com/watch?v=bxVBPB58vQA inikah makna aidilfitri yang mahu ditanam dalam minda anak-anak kita? Bolehkah kita berdiam diri tanpa menegur dan hanya berpeluk tubuh menunggu saja fenomena ini berhenti sendiri, tapi dalam waktu menunggu hedonisme telah tertanam kemas dalam minda anak-anak?

13. orang kata hiburan sebelum gangnam style pun hedonisme juga. betul. kita bantah semua hedonisme. bila kita bantah gangnam style dipromosikan dalam kalangan umat, bukan bermakna kita hanya mahu hentikan gangnam style saja, kita bantah semua bentuk hedonisme, termasuk tarian zapin yang diaksikan bercampur lelaki-perempuan juga! dulu ada tarian shuffle, ketahuilah itu juga pengaruh hedonisme yang tak baik. seperti pengaruh lmfao bershuffle dalam party rock anthem yang bergenre electropop seperti gangnam style, juga liriknya bermesejkan parti sosial yang tak berakhlak:

"Party rock is in the house tonight
Everybody just have a good time
And we gonna make you lose your mind
We just wanna see ya shake that
Everyday I'm shufflin
'Shufflin', shufflin'"

14. Maka hentikanlah semua tasyabbuh budaya songsang walaupun niat kita memparodi hanya untuk bergembira dan berlucu-lucu, padahal kesannya meresap pemikiran hedonisme dan jauhnya penghayatan pada nilai sopan dan akhlak dalam berhibur dalam islam.

6 Perkara terbaik Yang Allah Sembunyikan Kepada Manusia


Allah SWT selesai menciptakan Jibrail as dengan bentuk yang cantik , dan Allah menciptakan pula baginya 600 sayap yang panjang , sayap itu antara timur dan barat (ada pendapat lain menyatakan 124 , 000 sayap) . Setelah itu Jibrail as memandang dirinya sendiri dan berkata :
'Wahai Tuhanku , adakah engkau menciptakan makhluk yang lebih baik daripada aku ?.'

Lalu Allah swt berfirman yang bermaksud.. 'Tidak'

Kemudian Jibrail as berdiri serta solat dua rakaat kerana syukur kepada Allah swt. dan tiap-tiap rakaat itu lamanya 20,000 tahun .
Setelah selesai Jibrail as solat , maka Allah SWT berfirman yang bermaksud . 'Wahai Jibrail , kamu telah menyembah aku dengan ibadah yangbersungguh- sungguh , dan tidak ada seorang pun yang menyembah kepadaku seperti ibadat kamu , akan tetapi di akhir zaman nanti akan datang seorang nabi yang mulia yang paling aku cintai , namanya Muhammad .'

Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa , sekiranya mereka itu mengerjakan solat dua rakaat yang hanya sebentar sahaja , dan mereka dalam keadaan lupa serta serba kurang , fikiran mereka melayang bermacam-macam dan dosa mereka pun besar juga . Maka demi kemuliaannKu dan ketinggianKu , sesungguhnya solat mereka itu aku lebih sukai dari solatmu itu . Kerana mereka mengerjakan solat atasperintahKu , sedangkan kamu mengerjakan solat bukan atas perintahKu .'

Kemudian Jibrail as berkata: 'Ya Tuhanku , apakah yang Engkau hadiahkan kepada mereka sebagai imbalan ibadat mereka ?'

Lalu Allah berfirman yang bermaksud . 'Ya Jibrail , akan Aku berikan syurga Ma'waa sebagai tempat tinggal...'

Kemudian Jibrail as meminta izin kepada Allah untuk melihat syurga Ma'waa . Setelah Jibrail as mendapat izin dari Allah SWT maka pergilah Jibrail as dengan mengembangkan sayapnya dan terbang , setiap dia mengembangkan dua sayapnya dia boleh menempuh jarak perjalanan 3000 tahun , terbanglah malaikat jibrail as selama 300 tahun sehingga ia merasa letih dan lemah dan akhirnya dia turun singgah berteduh di bawah bayangan sebuah pohon dan dia sujud kepada Allah SWT lalu ia berkata dalam sujud :

'Ya Tuhanku apakah sudah aku menempuh jarak perjalanan setengahnya , atau sepertiganya , atau seperempatnya ? '

Kemudian Allah swt berfirman yang bermaksud . 'Wahai Jibrail , kalau kamu dapat terbang selama 3000 tahun dan meskipun aku memberikan kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki , lalu kamu terbang seperti yang telah kamu lakukan , nescaya kamu tidak akan sampai kepada sepersepuluh dari beberapa perpuluhan yang telah kuberikan kepada umat Muhammad terhadap imbalan solat dua rakaat yang mereka kerjakan.... .'

Marilah sama2 kita fikirkan dan berusaha lakukan... Sesungguhnya Allah S.W.T telah menyembunyikan enam perkara iaitu :


  • Allah S.W.T telah menyembunyikan redha-Nya dalam taat. 
  • Allah S.W.T telah menyembunyikan murka-Nya di dalam maksiat. 
  • Allah S.W.T telah menyembunyikan nama-Nya yang Maha Agung di dalam Al-Quran. 
  • Allah S.W.T telah menyembunyikan Lailatul Qadar di dalam bulan Ramadhan. 
  • Allah S.W.T telah menyembunyikan solat yang paling utama di dalam solat (yang lima waktu). 
  • Allah S.W.T telah menyembunyikan (tarikh terjadinya) hari kiamat di dalam semua hari. 

Running Man Episode 1



Guests : Lee Hyori, Hwang Jung EumLocation : Seoul – SBS Building, T Shopping Mall (Yong Dong Po Gu)Main : Yoo Jae Suk, Kim Jong Kook, HaHa, Kang Gary, Ji Suk Jin,  Lee Kwang Soo, Song Joong KiMission : To find something about the code    
Detail :
Running Man member dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu Expensive Team dan Cheap Team.

  • Expensive Team: Hwang Jung Eum, Yoo Jai Seok, Kim Jong Kook, Lee Kwang Soo & Song Joong Ki
  • Cheap Team: Lee Hyori, Ji Suk Jin, HaHa & Gary


Siapa Degil ?


HAH!! SIAPA DEGIL?
SIAPA DEGIL ?
SIAPA DEGIL ?
SIAPA DEGIL ?
SIAPA DEGIL ?
SIAPA DEGIL ?
SIAPA DEGIL ?
SIAPA DEGIL ?

Wednesday, 5 September 2012

Segmen Up Follower & Tambah Kenalan Part 3

Assalamualaikum~


Jom ramai2 join segmen ke-3 Miss Z nie... 


Tamat : 10 SEPTEMBER 2012
___________________________________

follower buat masa sekarang nie (5/9/12), ada 135 je... Asal SABAH !!!

Tuesday, 28 August 2012

Kelebihan Puasa 6 Di Bulan Syawal


Kesempurnaan ibadat seseorang Islam bukan sekadar terletak kepada amalan-amalan fardhu yang diwajibkan oleh Allah S.W.T., malah ia turut ditampung oleh amalan-amalan sunat di dalam memperindahkan lagi mutu ibadat yang dilakukan.

Seumpama solat yang menjadi amalan terawal dihisab di Padang Mahsyar kelak, dinilai terlebih dahulu akan solat wajib yang dilakukan, dan jika terdapat kekurangan, ia akan dilihat melalui amalan solat sunat bagi menampung mana-mana kekurangan solat fardhu. Begitu juga amalan berpuasa. Kecantikan puasa wajib Ramadhan jika ditambah dengan puasa-puasa sunat adalah terlebih indah dan baik daripada hanya bergantung kepada puasa Ramadhan semata-mata.

Terdapat banyak jenis puasa-puasa sunat yang boleh dilaksanakan seperti berpuasa sunat hari Isnin dan Khamis, puasa 10 Muharram, puasa tiga hari dalam sebulan dan puasa enam hari di bulan Syawal.

Menjadi kebiasaan kepada orang-orang Islam di Malaysia berpuasa sunat selama enam hari di bulan Syawal selepas mereka menamatkan puasa sebulan Ramadhan kerana meyakini ganjaran dan pahala yang akan dikurniakan oleh Allah S.W.T.

Abu Ayyub al-Ansari ada meriwayatkan satu hadith daripada Rasulallah s.a.w. di dalam menerangkan tentang kelebihan puasa enam Syawal yang maksudnya “sesiapa yang berpuasa Ramadhan, kemudian diikutinya puasa enam hari Syawal samalah seperti dia berpuasa sepanjang tahun” ( Dikeluarkan oleh Imam Muslim di dalam sahihnya, juga dikeluarkan oleh sekalian ramai ulama hadith seperti al-Tirmizi, al-Nasaie dan Ibn. Majah ). Imam al-Syafie menjelaskan bahawa hadith ini adalah hadith sahih.

Imam al-Tabrani pula ada mengeluarkan di dalam susunan hadithnya yang turut berkaitan dengan fadhilat puasa enam Syawal maksudnya “sesiapa yang berpuasa Ramadhan dan diikuti kemudiannya puasa enam hari dalam bulan Syawal, keluarlah dari dirinya segala dosa seperti hari dia dilahirkan oleh ibunya”

Terdapat beberapa persoalan tentang perlaksanaan puasa enam Syawal adakah terus langsung dilaksanakan selepas hari raya pertama dan dibuat secara berturut-turut atau boleh dilakukan pada bila-bila masa sepanjang Syawal sama ada secara berturut-turut atau sebaliknya.

Pendapat di dalam mazhab Syafie menyebut bahawa yang terlebih afdhal di dalam perlaksanaannya ialah sejurus selepas hari raya pertama dan dilakukan enam hari berturut-turut.

Ini tidak pula bermakna, jika seseorang itu melaksanakan secara terputus-putus (tidak berturutan) atau dilakukan pada pertengahan atau akhir Syawal dianggap satu kesalahan atau tidak mendapat pahala, malah semuanya diterima Allah dan dikira sebagai satu ibadah juga.

Perlu difahami bahawa yang dimaksudkan dengan puasa sepanjang tahun itu bukan terletak kepada puasa 6 hari Syawal dengan meninggalkan puasa Ramadhan, tetapi kelebihan puasa setahun itu diperolehi setelah dilengkapkan puasa Ramadhan dan disambung dengan puasa Syawal.

Imam al-Nawawi di dalam kitab Syarah Sahih Muslim ada menyebut kewajaran pahala diberikan seumpama puasa setahun kepada mereka yang berpuasa 6 Syawal. Merujuk kepada satu hadith Rasulullah s.a.w. yang bermaksud “Setiap satu amalan kebajikan itu digandakan pahalanya sebanyak 10 kali ganda”.

Ini bermakna bahawa puasa sehari dalam bulan Ramadhan samalah seperti puasa sepuluh kali, dan jika sebulan Ramadhan itu gandaan pahalanya seumpama puasa 10 bulan kerana ianya adalah sepuluh kali ganda. Manakala puasa sehari bulan Syawal seumpama 10 kali puasa dan 6 hari menyamai 60 hari iaitu 2 bulan. Maka jika ditambah 10 bulan dengan 2 bulan samalah seperti puasa setahun.

Apakah hukumnya jika seseorang itu berniat untuk qadha puasanya dan dibuat 6 hari dalam Syawal adakah akan mendapat pahala puasa 6 Syawal?

Syeikh al-Marhum Atiyyah Saqar (salah seorang ulama terkenal al-Azhar) di dalam kitab himpunan fatwanya ada menyebut bahawa hukumnya dibolehkan kepada seseorang untuk qadha puasanya dan ditunaikan 6 hari dalam bulan Syawal dengan niat qadha, maka terhasillah baginya pahala qadha dan pahala puasa 6 Syawal. Tetapi yang lebih afdhal ialah diasingkan antara puasa qadha dan puasa 6 Syawal kerana puasa qadha itu hukumnya wajib dan puasa Syawal itu hukumnya sunat, maka adalah lebih baik tidak disatukan niat kerana antara yang sunat dan wajib itu tidak boleh disatukan.

Para ulama mazhab Syafie menyebut bahawa pahala puasa 6 Syawal itu akan terhasil juga apabila seseorang itu melakukan puasa qadha selama 6 hari walaupun niatnya adalah qadha dan bukan niat puasa 6 Syawal, tetapi pahalanyanya untuk puasa 6 Syawal itu kurang sedikit. Ini menurut kata-kata Imam al-saya’rawi “Jika seseorang itu berpuasa di dalam bulan Syawal sebagai qadha daripada puasa Ramadhan atau puasa nazar atau lain-lain puasa sunat, maka akan diperolehi pahala sunat Syawal itu kerana terlaksananya puasa 6 hari dalam bulan Syawal tetapi kesempurnaan pahala tidak diperolehi sepenuhnnya melainkan jika diniatkan untuk puasa sunat 6 hari bulan Syawal”.

Sebagai kesimpulannya, adalah terlebih baik jika puasa sunat 6 Syawal dibuat berasingan dengan puasa lain sama ada qadha, nazar, kaffarah ataupun puasa sunat yang lain. Selesaikan dahulu 6 hari puasa qadha dan ditambah kemudiannya dengan niat puasa 6 Syawal. Ini akan lebih menyeragamkan amal ibadat yang dilakukan agar tidak bercampur aduk antara satu sama lain.

Antara hikmat disyariatkan puasa 6 hari bulan Syawal ialah sebagai satu latihan kepada orang-orang Islam bahawa amal ibadat itu bukan terletak pada bulan-bulan tertentu seperti Ramadhan bahkan amalan itu perlu konsisten untuk sepanjang kehidupan manusia.

Ia juga sebagai satu cabaran kepada orang-orang Islam supaya tidak menjadikan Syawal itu bulan bergembira semata-mata dan jika puasa itu dilakukan seawal mungkin di permulaan Syawal, ini akan menjadikan seseorang manusia itu benar-benar ingin menyahut seruan dari Allah untuk terus beribadat secara istiqamah dan berpanjangan.

Contest Asiafans

banner

Assalamualaikum..

Sebelum tu.. tengok hadiah kat bawah nie...


haha... best tak hadiah contes nie..??? 
hah!! apa lagi.. jom cepat2 join contest nie... < KLIK SINI >

ooopss !! kejap ye.. sebelum tu, korang kena jadi user di www.asiafans.net. *wajib jadi user kalau nak join contest nie.. register free..


contest ditaja oleh : manok elpase, MK Syahir, Zaxx, Cik Mun, Anirah, Teratai & tbnsa.

tag : miss z, Que Achmad, & korang semua.. hahahha...

 Tempoh Sah Laku Contest : 27/08/12 - 27/09/12



Friday, 10 August 2012

Mohon Dengar Betul - betul Azan tu..


Test.. test.. test... heheh.... 
Ingat ya.. Kalau berbuka tu jangan gelojoh sangat... dengar dulu azan tu baik2...

OKAY...

Perubahan Facebook ( 2004 - 2012 )


hm.. kalau 2013.. macam mana pulak ??

Thursday, 9 August 2012

Lagi Budak Semenanjung Kutuk Sabah!!

Assalamualaikum...

Semalam, aku ada post pasal pelajar UMS dari semenanjung kutuk Sabah nie.. dan hari ni, aku terjumpa lagi satu kutukan budak semenanjung yang akan belajar kat Sabah.. Tapi kali ni, sampai2 ada orang yang buat page kat facebook... <sini> dan <sini>


Tak habis2 mereka nie hina pasal Sabah..  Kata 1 Malaysia... 



Jawapan : Korang semua baca la ni...

Q : Kenapa Sabah tiada LRT? 

A : Sebab kalau dipasang LRT nda juga diguna sebab orang Sabah kurang2 pakai Viva,mana ada pakai motor apa lagi mau naik LRT.Nda percaya kamu boleh tengok ditraffic light,boleh dikira berapa biji ja motor.

Q : Kenapa Sabah tiada shopping complex power-power macam 1Utama,Sunway Pyramyd,Times Square? 

A : Sebab orang yang melancong pergi Sabah bukan mau tengok bangunan,durang mau tengok orang utan,mau tengok penyu,mau tengok hutan simpan,mau panjat... gunung dan lain-lain lagi.Kalau mau tengok bangunan bagus durang nda payah melancong,dinegara durang lagi tinggi-tinggi lagi power-power shopping complex.

Q : Betulkah orang Sabah tinggal di pokok?

A : BETUL!tapi yang tu bukan orang,itu orang utan.Bulu orang utan coklat jingga perang,bulu manusia warna hitam.Kena tahu beza tu,jangan jadi bangang.

Q : Sabah tiada highway?Oh My God.Mesti jalan jammed.

A : Baguslah tiada highway.NO HIGHWAY NO TOL ! Nda la kami membazir duit mau bayar duit semata-mata mau limpas jalan.Duit TOL pergi kerja RM1.20,pulang kerja pun RM1.20,cuba kamu kumpul-kumpul dalam masa 1 bulan,dapatlah RM72.RM72 boleh sudah bayar Astro.Ada highway disana pun ada juga jammed,sia-sialah kamu bayar duit TOL.Who's smart?

Q : Dengar-dengar di Sabah selalu blackout.REALLY??

A : Ya..Kami nda jakun mau sambut EARTH HOUR setiap 31 Mac,sebab kadang-kadang selalu blackout kan.Baguslah juga begitu,dapat mengasi jimat sikit duit kami hujung bulan.Tapi kalau itu karan nda pandai hidup-hidup sampai 3 jam,itu bukan sudah mengasi jimat,tu mengasi PANAS sudah tu.

Q : LAST QUESTION!Apa yang bagusnya SABAH yang kamu bangga-bangga ni?

A: Di Sabah ni tiada apa-apa.Kuno bah..Tiada LRT,tiada Highway LDP,Federal Highway,Terowong Smart,Jambatan Putrajaya,KLCC,KL Tower,Sunway Pyramyd,Sunway Lagoon. Tapi di Sabah ada Rumah Terbalik.Cuba kamu kasi terbalik Sunway Pyramyd tu,berani ka? Kami nda bangga pun mahu ada bangunan sebab hasil koko,petroleum,sawit,getah,kayu balak dan lain-lain dari negeri ni lah yang dijadikan modal untuk membangunkan bangunan-bangunan disana." Untuk apa mau berbangga dengan kejayaan yang diciptakan hasil usaha orang lain." =)



p/s : tak semua budak2 semenanjung macam tu... kan??

Rahsia Disebalik Gambar Wang Kertas Baru Malaysia

Rahsia gambar wang kertas baru Malaysia yang anda tidak tahu :


ngee~ proud to be Sabahan. Do you ?!

Cara Membakar Lemak yang Paling Berkesan

Assalamualaikum..

Hari ni aku nak kasi tengok korang satu gambar yang paling berkesan untuk membakar lemak yang paling berkesan. hehe..


Apa macam. Nak praktik-kan ke???

Subhanallah!! Kitab al-Quran Melekat Pada Kaabah

Inilah lambang tanda kekuasaan Allah SWT. Al-Quran terbang dan melekat pada Kaabah semasa orang ramai tawaf mengelilingi Kaabah.

Klik untuk besarkan gambar

Pelik. Tapi Benar !!

Assalamualaikum & selamat Pagi..

Jom Cuba :


Dah cuba ke?? hehe.. Korang boleh buat yang nombor berapa..??

Kalau aku, aku boleh buat nombor 2, 3, 4, dan 6.. yang nombor 1 dan 5 tu, x boleh. Dah cuba banyak kali, tapi tak boleh juga. rasa kaku je tangan bila buat nombor 1 dan 5 tu.. hehe...

Jangan Kutuk Sabah !! OKAY !!

Assalamualaikum,

Sejak akhir2 nie, asyik2 tengok orang post gambar pasal orang yang kutuk SABAH nie.. Aku tak tahu la sebabnya. Mungkin mereka yang kutuk SABAH nie rasa tak puas hati dengan orang2 Sabah... Sampai2 ada orang rasa sakit hati yang teramat melampau, lepas tu direport polis.


Hah!! Teruk sangat ke orang2 Sabah nie sampai kutuk macam tu?? Nak kata orang2 sabah nie tinggal kat atas pokok tak jugak. Kat Sabah ada rumah terbalik lagi. Ha!! Tempat kau ade?? 

Dengar kata mereka nie pelajar UMS ( tak silap aku la ). Hahah!! jika terjejas pelajaran kau lepas nie, pandai2 la kau pergi merayu situ ya??

Rozza Rothman - orang ni yang buat report polis tu... TQ


p/s : i'm sabahan ^-^v peace yo !!





Blog Review di Blog sop.name.my

Assalamualaikum...

Hari ni aku join segmen dari blog SOP NAMA SAYA


Siapa berminat nak join, KLIK banner kat atas tu.. OK!!

Nak TAG : semua blogger yang terbaca entry aku nie.. hehe.. ^_^v



Wednesday, 8 August 2012

Wanted Blogger !!

Ehem !! Ehem !!

Dicari :
  • 10 BLOGGER LELAKI
  • 10 BLOGGER PEREMPUAN
untuk diletakkan dalam bloglist aku. Tak perlu nak follow2.. Tak perlu nak buat entry khas.. Tak perlu nak like2.. Hanya beri URL korang !! OKAY ???

p/s : harap korang blog korang nak diletakkan dalam bloglist aku ye? TQ

Petua Imam Ghazali Mencari Lailatul Qadar

Dalam kita sibuk menjalani ibadah puasa, jangan kita lupa bahawa terdapat satu malam yang sedang menanti kita. Malam itu adalah malam lailatul qadar yang mana ia adalah lebih baik dari 1000 bulan.

Petua Imam Ghazali Mencari Lailatul Qadar | Pesan junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W adalah malam qadar berlaku pada satu malam daripada 10 malam terakhir (hari ganjil) bulan Ramadhan.

Dalam mengerjakan ibadat dalam bulan ramadhan, sudah tentunya kita akan sentiasa tertunggu-tunggu 10 malam yang terakhir. Itulah malam yang mana ia berlaku pada satu malam daripada 10 malam terakhir iaitu hari ganjil bulan ramadhan. Adakah malam lailatul qadar ini jatuh pada 21, 23, 25, 27 atau 29 ramadhan tahun ini? Hanya orang yang berusaha sahaja akan merasai nikmat beribadat di malam lailatul qadar. Terdapat petua oleh Imam Ghazali dan lain-lain ulama untuk cari mencari malam Lailatul Qadar.

Jika awal ramadhan jatuh pada hari:

Ahad atau rabu malam qadar dijangka berlaku pada malam 29 ramadhan;
Isnin – malam qadar dijangka berlaku pada malam 21 ramadhan;
Selasa atau jumaat – malam qadar dijangka berlaku pada malam 27 ramadhan;
Khamis- malam qadar dijangka berlaku pada malam 25 ramadhan;
Sabtu- malam qadar dijangka berlaku pada malam 23 ramadhan
Kata Sheikh Abu Hassan bahawa mula dia baligh, dia sentiasa dapat menghidupkan lailatul qadar pada malam yang tepat mengikut petua diatas. Walau bagaimanapun, janganlah ibadat pada malam ini sahaja, carilah malam qadar pada malam-malam ganjil yang lain juga.

Tanda malam qadar ialah :

Malam itu tenang, tidak dingin dan tidak panas;
Siangnya cahaya matahari warnanya pucat;
Pada malam itu malaikat jibril akan menyalami orang yang beribadat pada malam itu dan tandanya ialah kita tiba-tiba rasa sangat sayu dan kemudiannya menangis teresak-esak secara tiba-tiba.
Marilah kita beramai-ramai memeriahkan suasana 10 malam terakhir ramadhan dengan beribadat kepada allah swt dengan ikhlas dan penuh keimanan, mudah-mudahan kita dapat kurniaan allah yang kelebihannya pahalanya melebihi – 1000 bulan atau 83 tahun umur kita.


Wallahualam....