Wednesday, 4 September 2013

Rahsia Sujud Dalam Solat

Tahukah kita solat 5 KALI sehari iaitu 17 RAKAAT telah berlaku 34 kali SUJUD. Di dalamnya terdapat 1001 hikmah yang terkandung. Antaranya:-

Seorang ahli Sains saraf otak Amerika, Dr. Fidelma O’leary mendakwa bahawa beberapa saraf di otak manusia tidak boleh dialiri oleh darah dari jantung kerana posisi jantung yang berada di dada tidak cukup kuat untuk menampung pembawaannya ke otak manusia. Padahal otak amat memerlukan oksigen dan bekalan darah yang mencukupi supaya dapat berfungsi secara normal. Beliau mengkaji dari tempoh masa yang lama untuk mencari jawapan. Dikaji dengan lebih serius akhirnya dia perolehi jawapan bahawa darah akan mengalir setiap inci ke otak manusia secara sempurna ketika seseorang itu melakukan sujud seperti yang dilakukan oleh orang-orang Islam dalam solat. Bila perkara ini berlaku,maka otak dapat bekalan darah dan oksigen yang mencukupi lalu dapatlah menghindarkan pelbagai jenis penyakit seperti stress, migraine, stroke , menyegarkan otak serta menajamkan akal fikiran sekali gus menguatkan mentaliti kita (terutama ketika sujud waktu solat Subuh). Juga boleh membaiki posisi anak dalam kandungan rahim…dll.

Paling HEBAT lagi maka dia memeluk Islam…hebat tak kuasa SUJUD?

Sebenarnya:-

1. SUJUD PERTAMA tanda TAAT (PERINTAH ALLAH)
2. SUJUD KEDUA tanda SYUKUR (HAMBA KEPADA ALLAH)


Dalam khutbah Ramadhan Nabi s.a.w bersabda:,
Punggung-punggung kalian sudah berat menanggung dosa-dosa kalian. Ringankan lah beban kalian dengan memperbanyakkan sujud.

“Hendaklah kamu bersujud kepada Allah kerana sungguh tiada sekali engkau bersujud melainkan dengannya Allah mengangkat satu darjat dan menghapuskan satu dosa (kesalahan) darimu” ,(HR Muslim)

Firman Allah SWT yang bermaksud:-

” Sesungguhnya sembahyang itu mencegah dari perbuatan keji dan mungkar” (Surah Al-Ankabut ayat:45)

Dari Sudut Tasawuf

Sujud adalah waktu di mana seorang hamba itu paling hampir dengan Penciptanya. Pergerakan sujud itu secara lahirnya telah menunjukkan “rasa menghina dirinya” seseorang hamba itu di depan Tuhannya di dalam keadaan menyerah diri, pasrah, berikrar dan mengaku bahawa“Ya Allah hanya Engkaulah Tuhan yang layak disembah, ditakuti, dicintai dan hanya pada-Mu sahajalah tempat berserah dan memohon pertolongan”.

Seorang sahabat Nabi SAW iaitu Huzaifah r.a berkata bahawa Rasulullah SAW telah bersabda:-“Tiadalah keadaan seorang hamba yang paling disukai oleh Allah daripada Dia melihat hamba-Nya itu di dalam keadaan bersujud, dengan meletakkan mukanya di tanah
( sebagai tamsilan tunduk, pasrah dan rasa hina seorang hamba kepada Allah)”. (Hadis Riwayat Imam Tabrani).

Firman Allah SWT yang bermaksud:- ” Sesungguhnya orang-orang yang beriman dengan ayat Kami ialah orang yang apabila diperingatkan dengan ayat-ayat Kami mereka menyungkur sujud dan bertasbih serta memuji Tuhan dan mereka tidak menyombongkan diri” (Surah As-Sajadah ayat 15).

Sujud bererti seseorang itu telah meletakkan wajahnya ditempat yang paling rendah di atas tanah ini bermakna ia telah meletakkan seluruh dirinya di atas tanah, mengingatkan dirinya terhadap punca asal kejadian manusia itu dari tanah dan mengembalikan dirinya kepada tanah. Apabila ia telah sanggup menghantar dahinya dan juga dirinya ke tempat yang hina maka tidak mungkin ia akan bersikap sombong lagi terhadap Allah yang menciptakan dirinya dari tanah itu.

Maka setiap kali sujud sewajarnya seseorang itu sentiasa ia mengingati akan mati, apabila ia ingat akan mati maka terasa seolah-olah bahawa solatnya itu sebagai solat penghabisan kerana ia akan menghantarkan dirinya ke tanah. Ia merasakan bahawa setiap kali ia sujud seolah-olah ia tidak akan bangun lagi. Sedangkan kematian itu merupakan pintu bagi seseorang memasuki gerbang akhirat.

Dalam keadaan demikian maka hati akan merasa gerun dan merasai kebesaran Allah dan ketika itulah ia membaharui lagi di dalam hatinya untuk mensucikan Zat Allah Yang Maha Tinggi disamping lidah tidak bertulang mengucapkan, “Subhana Rabbial- A’la wa-Bihamdih”.


P/S: Islam itu kan indah.. solat itu sempurnakan dan berikan kebaikan kepada Hambanya zahir dan batin. Bila kita sempurnakan hak Allah (solat) , Dia akan menyempurnakan hak kita sebagai hamba (hikmah dan kebaikan ) Konsep GIVE AND TAKE…

Thursday, 25 October 2012

Wednesday, 17 October 2012

TRICK : Up Followers Twitter Dengan Cepat !!

Salam.

Sebelum tu.. Jom follow twitter aku  >SINI< promote jer

Trick ini hanya untuk yang berminat sahaja !!

kat bawah nie aku ada list-kan laman web auto follow tu.



Cara nak guna :

  • Pilih salah satu website di atas
  • Di bagian ID tu, tulis ID twitter korang, password pun sama... (nie bagi yg belum sign in twitter)
  • Lepas tu.. tunggu sampai prosesnya selesai..
Satu lagi, korang tak boleh pilih orang tu asal mana...  so, random je lah... kalau korang tak kisah followers korang tu asal mana.. korang biarkan je lah... yang tak suka tu... korang klik je kat bagian atas tu.. " Remove Account ". Masukkan ID twitter & password - tunggu - SELESAI !!

Monday, 15 October 2012

Antara bintang - Bintang Gangnam Style


Salam.

Saya pasti anda sudah pun mengenali siapa PSY sekarang, tidak kira sama ada anda peminat industri hiburan Korea, menyukai "Gangnam Style" atau ingin berpindah ke planet lain kerana sudah muak mendengar lagu tersebut. Namun begitu, video "Gangnam Style" pada awalnya tidak disangkakan akan mendapat sambutan hangat oleh mereka yang tidak pernah peduli tentang gelombang K-Pop pun. Malah pihak YG Entertainment menggunakan khidmat kemunculan bintang-bintang lain untuk meraih populariti awal.

Jadi siapakah bintang lain yang telah digunakan oleh PSY dan YG Entertainment untuk memeriahkan video klip lagu tersebut?

Lelaki berpakaian serba kuning dengan tarian aneh
Lelaki itu muncul dengan kereta sport berwarna merah, perasan dirinya bergaya dan mencabar PSY dengan tariannya. Bagi mereka yang tidak mengenalinya, dia bukanlah sesiapa kecuali seorang lagi lelaki pelik di antara begitu ramai manusia pelik dalam "Gangnam Style".
Namun bagi mereka yang mengikuti perkembangan dunia hiburan Korea Selatan, mereka mengenalinya dengan nama Yu Jae-suk, atau gelarannya "The Nation MC" atau Pengacara Nombor 1 Korea. Yu yang lebih dikenali sebagai "Si Belalang" ini memulakan kerjaya pada tahun 1991 dalam bidang pengacaraan dan selepas 21 tahun, Yu menjadi seorang daripada bintang Korea paling dikenali melalui rancangan seperti "Happy Together" (KBS), "Infinite Challenge" (MBC) dan terutama sekali rancangan paling popular, "Running Man" (SBS). Malah dia juga sangat disukai ramai kerana sikapnya yang budiman dan pemurah. Anda mungkin ketawakan tarian lucunya, tetapi ketahuilah bahawa Yu Jae-suk merupakan ikon hiburan yang sangat dihormati!

Lelaki pelik di dalam lif
Selepas populariti "Gangnam Style", khabarnya bukan PSY sahaja yang mendapat perhatian umum. Lelaki berwajah lucu yang menari dengan jelek di dalam lif dalam klip videonya juga mula mendapat banyak tawaran lakonan dan kemunculan di televisyen.
Lelaki lucu dengan tarian yang memualkan itu bernama Noh Hong-chul dan dia memiliki ijazah dalam kejuruteraan mekanikal di Universiti Hongik. Bermula di stesen Mnet sebagai pengacara rancangan "Dr. No's Pleasure Street" pada tahun 2004, Noh menjadi satu daripada pengacara dan penghibur rancangan variasi paling direbuti ramai. Antara siri variasi televisyen yang disertainya termasuk "Infinite Challenge" di MBC bersama idolanya Yu Jae-suk, mengacara "Heroes" di SBS bersama Lee Hwi-jae dan juga pengacara bersama "Korea's Got Talent" di stesen tvN.

Si gadis seksi di dalam tren
Mungkin dia tidak perlu diperkenalkan. Kami pasti selepas kemunculannya di dalam "Gangnam Style", gadis seksi ini pasti menjadi orang pertama yang akan dicari di Google oleh mereka yang tidak mengenalinya.
Ya, si gadis seksi di dalam tren dalam klip video PSY itu bernama HyunA (nama asal Kim Hyun-ah) dan dia merupakan seorang penyanyi rap, penari, model, pereka fesyen dan ahli kumpulan idola K-Pop yang dikenali dengan nama 4minute. Gadis yang baru berusia 20 tahun ini sedang menuntut di Universiti Konkuk dalam bidang Seni Budaya dan merupakan anak emas agensinya, Cube Entertainment sehinggakan HyunA diberikan kebebasan untuk menghasilkan beberapa album solonya sendiri, diserap ke dalam projek sub-unit Trouble Maker bersama Hyun-seung dari kumpulan BEAST dan menarik perhatian YG Entertainment untuk menggunakan khidmatnya dalam muzik video PSY.
HyunA juga dikenali kerana seringkali menerima kritikan akibat imejnya yang terlalu seksi dalam persembahan dan muzik video - tidak bersesuaian dengan usianya yang dianggap masih terlalu muda.

Dua warga tua bermain catur
Para peminat Big Bang pasti menjerit setiap kali mendengar dua nama ini. Kemunculan mereka dalam "Gangnam Style" sebagai dua orang warga tua yang sedang bermain catur ini masih lagi dipertikaikan dan ada yang mengatakan dua warga tua itu bukanlah Dae-sung dan Seung-ri.
Namun apa pun, Dae-sung dan Seung-ri merupakan dua daripada lima ahli kumpulan idola popular K-Pop, Big Bang yang bernaung di bawah YG Entertainment – syarikat sama yang menempatkan PSY. Dae-sung (23 tahun) terkenal dengan sifat ceria dan lucunya dan merupakan antara penyanyi idola dengan suara R&B yang sungguh merdu sekalipun tidak memiliki wajah kacak yang tipikal di kalangan idola K-Pop. Dae-sung juga pernah berlakon dan menyertai program variasi bersama Yu Jae-suk, "Family Outing" di KBS.
Seung-ri pula merupakan ahli termuda kumpulan Big Bang yang bermula sebagai peserta dalam rancangan nyanyian anjuran kumpulan Shinhwa. Penyanyi berusia 21 tahun ini juga bertindak sebagai seorang daripada jurutari Big Bang dan menjadi 'jurucakap' buat Big Bang kerana sikapnya yang ramah tamah dan mudah mesra. Seung-ri juga bakal muncul dalam filem adaptasi manga Jepun, "Kindaichi" tidak lama lagi.

Si PSY versi cilik
Semua orang jatuh cinta dengan si kecil comel yang menari dengan penuh bergaya bersama PSY di dalam "Gangnam Style". Namun hanya selepas populariti memuncak muzik video tersebut, si cilik ini meraih perhatian.

Namanya Hwang Min-woo dan dia merupakan seorang prodigi tarian yang pernah membuat kemunculan di rancangan mencari bakat "Star King" di SBS dan musim kedua "Korea's Got Talent" di tvN. Hwang mendapat perhatian industri hiburan melalui rancangan-rancangan tersebut selepas dia mempersembahkan tarian Rain dan koreografi "Bonamana", yang membolehkan Hwang memenangi 5,000 dolar sebagai peserta terbaik "Star King" ketika berusia lima tahun. Dia juga dikenali sebagai "Shin-dong Mini" kerana menyerupai ahli Super Junior, Shin-dong yang bertubuh 'comel' tetapi hebat dalam tarian.